May 18, 2013, 11:58:01 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: We Live in Public (Ondi Timoner, 2009)  (Read 962 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« on: November 09, 2009, 03:48:38 PM »

http://www.filmske-radosti.com/Slike/We live in public.jpg
We Live in Public (Ondi Timoner, 2009)

Dokumentarac nagradjen nagradom zirija na festivalu "Sandens". Ondi, rediteljka dokumentraca je takodje dobitnik iste nagrade za film DiG!, 2004. godine.

Deset godina u zivotu Dzosha Herisa, pionira interneta. Josh pre nekih 20-ak godina radio je u nekoj firmi na istrazivanju trzishta. Posto je kako kazu u dokumentracu josh kao mali, pokazivao znake genijalca, nije mu bilo tesko da osmisli modem, pomocu kojeg bi se rachunari povezivali u globalnu mrezu. Josh pochetko 90-ih, doshao je na ideju, live stim videa. Skupio je pare i sa 10-ak programera je napravio studio, gde su se emisije uzivo na internetu prenosile. Kompanija se zvala pseudo.com. To je bio pochetak danashnje komunikacije na netu. Posto je brzina bila dosta spora chesto se deshavalo da video secka. Medjutim, nije u tome poenta vec da je Dzosh predvideo buducnost globalne mreze. Kada su se pojavile akcije kompanije na berzi, ljudi su pocheli da ih kupuju i za nekoliko godina chovek je postao milioner. Procenjuje se da je u tom periodu imao oko 80 miliona dolara.

Kako uopshte utiche internet na ljude pokazao je na veoma neverovatnom projektu. Sagradio je "hotel" ispod nivoa zemlje, gde su samo odabrani ljudi mogli da udju. Neverovatan broj ljudi je doshao da se prijavi. Dogovor je bio da se ostane 100 dana bez trunke privatnosti. Neshto nalik velikom bratu, i Orvelovskom Velikom oku. Kamere su svuda bile postavljene, chak i u toaletu, tush kabini, njihovim improvizovanim sobama. Ljudi su u sobama imali tv koji se ne gasi i mogu da prebacuju, da gledaju druge ljude shta rade. Spavaju, vrshe fizioloshke potrebe, upraznjavaju seks. Pravilo je bilo da niko ne sme da izadje iz hotela, gde su imali bukvalno sve shto su zeleli i to besplatno. Ono shto im je otvoreno rekao ovde nemate privatno, ona je sada nasha!

U pochetku kao i uvek sve je super, da bi posle izvesnog vremena energija pochela da se menja i da se ljudi kache, a bilo je i fizichkog obrachuna. Jedna zena je izbachena iz hotela, u kojem su svi dochekali pochetak novog mileniju, ali ipak nije bio pochetak novog milenijuma vec 2000. godina. 1.1.2000. godinu u deset ujutru policija i vatrogasci su doshli i izbacili ih jer su chuli da je to sekta i da ljudi planiraju masovno samoubistvo.

Da bi dokazao koliko ljudi ulaze u uloge svog avatara i opshte kako virtuelni svet utiche na ljudsku psihu, napravio je projekat u kojem je uchestvovao sa svojom curom. Mislim da je sve skupa trajalo oko 2 meseca. U svom stanu je postavio preko 30 kamera i 70 mikrofona. Kamere su bile i u wc sholjama. Privatnost nije postojala. Sve ja kao i uvek na pochetku izgledalo super. Tanja, bivsha cura, je morala da izadje iz kuce, ali nije mogla novchanik da nadje i tada je pitala ljude koji su ih gledali 24/7 da li su kojim sluchajem videli njen novchanik, da bi posle nekoliko trenutaka stigao odgovor gde ga je tachno zaturila(postojao je chet gde su ljudi komentarisali njih dvoje i njihov odnos).

Sve shto je u svojim projektima radio bila je vizija buducnosti. Kritika nasheg nenormalnog drushtva koji prihvata sve novo i ne zapita se da li je to u redu, da li je to normalno, da li je moralno. Posle izvesnog vremena sve postaje sasvim normalno, deo svakidashnjice.

Ako zelish svoj zivot nazad moracesh da kupish snimke.

http://www.weliveinpublicthemovie.com/
We Live In Public Trailer

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #1 on: November 18, 2009, 02:22:24 AM »

ovaj film je pokupio moje najvece simpatije na "Slobognoj zoni".  blizu je i "mladi u srcu".    samo zbog njih je utisak sa "zone" popravljen.. ostajo mi je bilo sve prilicno bljutavo.

ovde mozete videti kako je protekla promocija filma na MOMI [poznat muzej moderne ume] u njujorku gde su reziserka i dzos heris odgovarali na pitanja:

WE LIVE IN PUBLIC Q&A NY PREMIERE AT MOMA

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
vinston
Admin

« Reply #2 on: November 21, 2009, 09:58:15 PM »

malo je dosadnjikav razgovor, verovatno zbog neinovativnih pitanja..

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #3 on: December 02, 2009, 03:08:41 PM »

Mnoge ankete govore u prilog činjenici da se kao najuticajniji izum XX veka javlja Internet. Ove godine je proslavljen jubilej jer je to značajno tehnološko dostignuće došlo do brojke od 40 godina od svog prvog ,,znaka života”. Niko nije slutio u šta će se pretvoriti prvi impuls koji se identifikovao kao poruka na primitivnoj tehnološkoj platformi, davnom pretku globalne kompjuterske komunikacije kakvu danas poznajemo.

Ipak, negde krajem 80-ih jedan naizgled običan radnik u firmi koja se bavi marketingom uvideo je, više intuicijom nego nekom vrstom statistike, da će računarska tehnologija biti presudna za poslovanje u bliskoj budućnosti. Naravno, nije bio jedini, ali je talas koji se pojavljivao na horizontu Džoš Heris predosetio kao odlučujuću životnu priliku a njegova vizionarska pustolovina koja je usledila čini podlogu filma koji je na ovogodišnjoj ,,Slobodnoj zoni” pokupio moje najveće simpatije.

ostatak zevsonjine recenzije mozete prochitati na http://filmske-radosti.com/Recenzije/We%20live%20in%20public.html
« Last Edit: June 30, 2010, 10:36:59 AM by vinston » Logged

ivanmilke
Član
**

« Reply #4 on: June 30, 2010, 01:55:21 AM »

pogledao sam WLIP, pre par nedelja

dopao mi se u velikoj meri, malo sam ga gledao iz delova
tj do pola jedne veceri a resto sutra...

prica je zanimljiva i blago bizarna, ali taj deo sa mesec dana - online zivota/zurke/psihijatra/pucanja....
i segement posle njih dvoje u romansi pod full online prismotrom

stvarno postaje novi nachin zivota ili gledanja tudjeg zivota
od degradiranih Velikih Bratova i Farmi i sl, koji su sishli sa Neta na TV

preko pracenja postova blogova, twitova i statusa upadate-ova
koje ljudi kache sa raznih putovanja, konferencija, poslova ili iz svakodnevice

ostatak je solidan dosta saradnika, pa braca, porodica, Gilgaonovo ostrvo serija koju je voleo kao klinac
i moram priznati da zadnja dva projekta, farmu jabuki i njegovu misiju u Etiopiji donekle smatram i za autizam
ali i neki novi pokushaj, van digitalnih domena...mozda neko utemeljenje analogne utopije, hmmm

nisam do kraja svario utiske - ne mogu da odlucim dal je prso il ne...

ostatak zevsonjine recenzije mozete prochitati na http://www.filmske-radosti.com/We%20live%20in%20public.html

voleo bih videti tu kritiku
« Last Edit: June 30, 2010, 01:58:20 AM by ivanmilke » Logged

I eat and am eaten.
vinston
Admin

« Reply #5 on: June 30, 2010, 10:39:02 AM »

Davno je bila otvorena ova tema, ali nismo uspeli svugde da poispravljamo postove.
Sad je sredjeno pa mozesh prochitati zevsonjin osvrt na film

ivanmilke
Član
**

« Reply #6 on: June 30, 2010, 01:20:40 PM »

hvala

I eat and am eaten.
vinston
Admin

« Reply #7 on: June 30, 2010, 03:18:39 PM »

hvala

nema na chemu, dobro si primetio.

zevsonja
Moderator

« Reply #8 on: November 14, 2010, 01:05:27 AM »

ondi timoner ne planira da se zaustavi. nasla je jos jednog cudaka koji je trn u oku naucnim krugovima, narocito "zelenim".

naime, snimila je dok o bjornu lomborg koji je autor vrlo omrazene i osporavane knjige “the skeptical environmentalist”, jer tu izlaze svoje vidjenje klimatskih promena i dalje svoja kontroverzna resenja. iskreno, mislim da i ovo moze biti dobar dok.

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija