May 22, 2013, 10:34:46 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Žućko - skica za portret Radivoja Koraća  (Read 620 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« on: May 17, 2010, 05:29:09 PM »

Većina čitalaca i navijača ne bi znala kako da u istoj rečenici spomeme Ivu Andrića i Radivoja Koraća, ali izgleda da su njih dvojica bili dobri poznanici sa brojnim zajedničkim temama za razgovor. Čak su i jednu Novu godinu dočekali zajedno. Upravo je novogodišnju scenu iz života dvojice velikana nedavno u Beogr­du snimao Gordan Matić, reditelj filma „Žućko, skice za portret Radivoja Koraća”.

Dobro veče. Izvinite što ja upadam ovako kaže Radivoj Korać dok ulazi u stan nobelovca.

Već sam pomislio da ste nas zaboravili, odgovara Ivo Andrić koji je omiljenog košarkaša pozvao da zajedno dočekaju 1963.

I ovaj je došao. Iako je bio pozvan na sve žurke u gradu, više je voleo da sa Andrićem razgovara o knjigama.

Ovo je za vas.

„Pigmalion”. Na englekom. Imam i ja nešto za Vas. Dve karte za Kup šampiona sledeće nedelje na Sajmištu.

Ni pošto je ovo morao da izgovori petnaest puta na setu, glavni glumac Vlada Aleksić ne gubi entuzijazam jer je oduševljen likom koji tumači.

Osim što je sjajno igrao košarku, govorio je nekoliko jezika, zanimalo ga je sve i svašta. Neposredno pre nego što je poginuo razmišljao je kuda da ode da igra i rekao je da bi išao u „Real Madrid” da bi mogao da nauči španski, kaže Aleksić.

Susret između košarkaša i nobelovca podvlači glavnu ideju filma, svestranost Radivoja Koraća. Ujedno podseća i da je Andrić imao i druge strasti osim literature. Ljudima verovatno ne pada na pamet da se i tako značajne ličnosti kao što je Andrić zanimaju za nešto drugo osim za svoju oblast, kaže Tihomir Stanić, koji, kao i mnogo puta do sada, tumači lik Ive Andrića, ali ovaj put u neočekivanoj ulozi poštovaoca Radivoja Koraća.

Stan u Gospodar Jovanovoj ovih dana „ne glumi” samo Andrićev dom, već i mesto za žurke na kojima je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena puštao muziku. Veliki deo filma snimljen je u Somboru, gde je Korać odrastao i odakle je i Strahinja Česner koji glumi sportistu u mlađim godinama.

Na snimanju sam morao da igram košarku i šah. Znam da je Radivoj Korać bio odličan sportista i da je prvi doneo ploču „Bitlsa” u Beograd, objašnjava trinaestogodišnji Strahinja Česner koji vreme na setu provodi sa mlađim bratom Nikolom, koji opet tumači Koraćevog brata Đorđa. Njihovu majku igra Katarina Radivojević.

Opsirnije

zucko Radivoj Korac film - making of.mov; Ginger, movie - making off
« Last Edit: May 17, 2010, 05:37:01 PM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #1 on: May 17, 2010, 06:42:21 PM »

trejler filma ZUCKO - trailer movie 'Ginger'

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #2 on: May 18, 2010, 02:14:59 AM »

Cuo sam za ovaj film. Koliko sam shvatio, bice kombinacija dokumentarnog i igranog materijala.

Tema? Pa dobro, dohvatili smo se novije istorije, pogotovu sportske, a onda je Zucko pravi izbor...
« Last Edit: May 18, 2010, 11:53:38 AM by vinston » Logged
vinston
Admin

« Reply #3 on: May 18, 2010, 01:18:47 PM »

Cuo sam za ovaj film. Koliko sam shvatio, bice kombinacija dokumentarnog i igranog materijala.

Tako pise u vesti koja je okacena

vinston
Admin

« Reply #4 on: December 27, 2010, 04:44:36 PM »

Predstavljen film o Radivoju Koraću

Igrano-dokumentarni film o jednom od naših najboljih košarkaša svih vremena Radiviju Koraću predstavljen je u ponedeljak u Palati Srbija.

„Žućko je bio oličenje pravih vrednosti, jer nije bio samo vrhunski sportista, već i intelektualac i čovek koji je živeo ispred svog vremena“ rekao je pomoćnik ministra omladine i sporta Dragan Atanasov, podsetivši da je Korać bio daroviti matematičar i fizičar i apsolvent elektrotehnike, kao i pasionirani kolekcionar ploča, koji je doneo u Beograd prvu ploču Bitlsa.

Reditelj i scenarista filma Gordan Matić istakao je da je film pokušaj da se iz zaborava otrgnu prave vrednosti.

Glavni glumac filma o legendarnom Žućku Vladimir Aleksić, ocenio je da je ovo „mali film o velikom čoveku“ i dodao „Neizmerno sam srećan zbog filma u koji smo utkali mnogo ljubavi prema neprolaznim ljudskim veličnama kakav je bio Žućko“.

Prikazan je i fragment iz filma o autentičnoj evropskoj košarkaškoj zvezdi u kojem su o Zućku govorili Bora Stanković, Ranko Žeravica i Vladimir Cvetković, nazvavši ga „čovekom koji je na nenametljiv način menjao stvarnost oko sebe, donoseći duh novog i naprednog vremena na ove prostore“.

Koraća su šezdesetih godina prošlog veka novinari širom Evrope zvali „mašinom za davanje koševa“. Zbog svega što je učinio za našu i evropsku košarku, do pre nekoliko godina se najmasovnije evropsko klupsko takičenje u košarci zvalo „Kup Radivoja Koraća“, a danas je to ime našeg nacionalnog kupa.

Opsirnije

vinston
Admin

« Reply #5 on: December 21, 2011, 12:28:22 PM »

Trijumf "Zlatne levice" u Palermu

Film reditelja Gordana Matića “Zlatna levica – Priča o Radivoju Koraću“ osvojio je dve glavne nagrade - za najbolju režiju i najbolji strani film na 33. Međunarodnom filmskom festivalu u Palermu,

„Srbija je zemlja gde filmovi menjaju kulturu naroda, a sport često nije samo više od igre, već i više od života. Film i sport menjaju društvo na najbolji mogući način. Ove nagrade, osvojene u Palermu u konkurenciji sportskih filmova iz celog sveta, najbolji su pokazatelj da je ličnost Radivoja Koraća bezvremena i da nema granice. Zahvaljujem se celoj ekipi filma koja je verovala u uspeh“, izjavio je reditelj i scenarista filma Gordan Matić.

Iako još uvek nije imao srpsku premijeru, film o Radivoju Koraću videla je publika u Litvaniji i Italiji. Ekipa filma “Zlatna levica – Priča o Radivoju Koraću“ nada se da će u narednoj godini i srpska publika imati priliku da pogleda film.

Nagrade su kasno sinoć uručene reditelju filma Gordanu Matiću.

Lista nominovanih filmova po kategorijama na 33. Međunarodnom filmskom festivalu u Palermu može se pogledati na stranici http://www.sportfilmfestival.it/

Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija