May 26, 2013, 12:07:32 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kûki ningyô (Hirokazu Koreeda, 2009)  (Read 656 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« on: February 24, 2010, 12:59:22 PM »

Air doll

Scenario:Hirokazu Koreeda
Producenti:Toshiro Uratani, Hirokazu Koreeda

Muzika:World's End Girlfriend
Montaza:Hirokazu Koreeda

Uloge:
Du-na Bae    ...    Nozomi
Arata   ...    Junichi
Itsuji Itao   ...    Hideo

Film japanskog reditelja Hirokazua Korede, premijeru je imao na 62. Kanskom festivalu. Nastao po mangi valjda iz 2000. godine autora Yoshiie Gōda. Mi smo imali priliku da ga pogledamo na 38. FEST-u iako je premijeru u Japanu imao septembra prosle godine. Od tri ostvarenja koje sam gledao na festu ovo je do sada najbolje, i iskren da budem mnogo sam ochekivao od filma. Prochitavshi sinopsis nisam se puno dvoumio da li da kupim kartu.

Za film bi se moglo reci da je novija verzija "Pinokija", samo shto nije drvena lutka vec seks lutka na naduvavanje po imenu Nozomi, koju glumi zvezda Juzne Koreje Du-na Bae. Mogli smo je videti u filmovima "The host" i josh poznatijem filmu Juznokorejskog reditelja Chen Vuk Parka "Simpathy for mr Vengance". Od pochetka filma vam prirasta uz srce, samom chinjenicom da je ispoljila neverovatnu glumachku sposobnost. Glumiti lutku i biti toliko uverljiv nije ni malo lak posao. Nozomi zivi kod srednjovecnog Hidea, kome je ona sve u zivotu. Iako radi u nekom restoranu kao konobar, kada dodje kuci ponasha se pre njoj kao da joj je muz. Pricha joj kako je bilo na poslu, zajedno obeduju, redovno je kupa i menja joj odecu. Jednog jutra kada je Hideo otishao na posao, neshto chudno se dogodilo. Nozomi je ozivela. Kako ona kaze pronashla se srce i dobila dushu. Ponashajuci se kao dete odlazi na ulicu gde pochinje da upoznaje svet oko nje. Sluchajno odlazi do obliznjeg video kluba gde upoznaje mladog Junichija, i gde se zaposhljava. On joj je bio vodilja. Ono shto do tada nije znao jeste da je ona lutka na naduvavanje i zamena za pravog seksualnog partnera, shto se dosta chesto u narativnom delu provlachilo kroz film. Kaze kada je pronashla srce, prvi put je slagala. Ona je zamena za seksualnog partnera, jednom rechju zamena. To je ono shto ju je najvishe bolelo. Svako veche se vracala kuci i bila lutka dok je Hideo ispoljavao svoje fantazije. Koliko je taj deo bio tuzan za gledanje, ne mogu vam opisati. Totalno otudjenje od sveta i iskljuchenje od realnosti, kada spavate sa jednom lutkom, koja koshta 6000 jena. Prichate joj, tepate joj, ponashate se prema njoj kao da je zivo bice. Zar su ljudi toliko usamljeni da ne mogu da izadju do obliznjeg parka, kafica i nadju nekog za jednochasovni razgovor?

Nozomi je prazna iznutra, a upoznaje i ljude koji su isto tako "prazni", samo shto ona nije znala pravo znachenje te rechi. Kada se jednom prilikom izduvala Junichi je bio pored nje, uduva je vazduh u nji. Tada se osetila kao da je deo njega. Bila je to prva ljubav, moglo bi se tako reci. Shta je to rodjendan? Shta je to smrt? Da li ce ovaj maslachak da procveta? Sve su to pitanja koje postavljamo tokom nasheg upoznavanja sveta. Ali onda odrastemo i svet se nekako menja. Upoznajemo pravu prirodu choveka.

Jedan od onih filmova koji inspirativno deluju na mene, jer su vam likovima bliski, a u isto vreme uzivam u predivoj fotografiji i kadrovima grada koji se nalazi na obali mora. Dozvoljava mi da odlutam mislima na drugi kraj sveta, barem za ova dva sata koja su mi zaista brzo proshla. Nakon filma osecanja su mi bila pomeshana, koliko je mozda topao, nezan i pozitivan film toliko mi je bio tuzan.

Air Doll US/UK Trailer
« Last Edit: August 05, 2010, 12:28:05 PM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #1 on: February 28, 2010, 02:40:52 AM »

ti si samo opisao prvi sloj. ovaj film prica najvise o eksploataciji ljudskog bica. o otudjenosti u danasnjem svetu.

uskoro cu ispisati recenziju, sada nemam puno vremena.  sve preporuke.   konacno, biser FESTa.

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija