May 24, 2013, 11:02:25 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Odobrena sredstva za finansiranje filmova  (Read 1663 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« on: February 08, 2010, 04:24:21 PM »

REZULTATI KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE MANJINSKIH KOPRODUKCIJA

Na osnovu Konkursa za sufinansiranje manjinskih koprodukcija za 2010. godinu, koji je raspisan Odlukom v. d. direktora Filmskog centra Srbije, od 2. novembra do 2. decebra 2009. godine, prispelo je 17 projekata.

Na osnovu utvrđenih kriterijuma i merila za vrednovanje projekata, komisija u sastavu Miroslav Lekić - reditelj, Mladen Mitrović – reditelj i producent i Slobodan Pavićević – direktor filma, napravila je rang listu izabranih projekata na osnovu koje je Upravni odbor, na sednici održanoj 5. februara, doneo Odluku da se podrže sledeći projekti:

1. ”Noćni brodovi”, prod. Delirijum, red. Igor Mirković
2. "Pank niјe mrtav", prod. Vitagraf, red. Vladimir Blaževski
3. ”Braća”, prod. Zillion film, red. Mihaela Kezele
4. "Vespa”, prod. Vision team, red. Diana Gro
5. "The Skopje", prod. Living pictures, red. Vardan Toziјa, Saša Stanišić, Ognen Dimitrovski, Јane Altiparmarkov, Srđa Јanikiјević, Dariјan Peјovski, Đorđe Stavreski, Boјan Trifunovski
6. ”Krasta”, prod. Yodi movie craftsman, Srđan Vuletić

Iznos konkretne finansijske podrške biće naknadno određen u zavisnosti od ukupno raspoloživih sredstava za podršku kinematografiji.

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #1 on: February 08, 2010, 04:25:12 PM »

REZULTATI KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROIZVODNJE DOMAĆIH DOKUMENTARNIH, ANIMIRANIH I KRATKIH IGRANIH FILMOVA

Na osnovu Konkursa za sufinansiranje proizvodnje domaćih dokumentarnih, animiranih i kratkih igranih filmova za 2010. godinu, koji je raspisan Odlukom v. d. direktora Filmskog centra Srbije, od 1. oktobra do 30. oktobra 2009. godine, prispelo je 139 projekata.

Na osnovu utvrđenih kriterijuma i merila za vrednovanje projekata, komisija u sastavu Mila Turajlić – reditelj i producent, Petar Jakonić - montažer i Marko Mamuzić - reditelj, napravila je rang listu izabranih projekata na osnovu koje je Upravni odbor, na sednici održanoj 5. februara, doneo Odluku da se podrže sledeći projekti:

- Dokumentarni film
1. "Yugo", prod. Kiselo dete, red. Mina Đukić
2."Jedna žena i jedan vek", prod. Playground produkcija, red. Želimir Žilnik
3. "Suđenje stoleća", prod. Fiks fokus, red. Božidar Zečević
4. "Viljuška puna ljubavi", prod. DK stidentski grad - AFC, red. Milica Jovčić i Aleksandra Milenković
5. "Predanje", prod. Pogon, red. Marko Jeftić
6. "Novi (v)etar" prod. CVK Kvadrat, red. Sonja Blagojević
7. "Sonja", prod. Indie no. 1, red. Dragana Kanjevac
8. "Škola filma", prod. Salamander, red. Nikola Lorencin
9. "Prenerazila se zimina", prod. Horopter, red. Mladen Kovačević
10. "Biba Struja", prod. Ciklotron, red. Dušan Šaponja i Dušan Čavić
11. "Glad", prod. Elpromont, red. Gordana Simonović-Veljković i Dragica Pavlov-Krstić
12. "Run for Life", prod. Starhill, red. Mladen Matičević
13. "Žućko - Priča o Radivoju Koraću", prod. Re-kreativno, red. Gordan Matić
14. "Đorđe Vajfert", prod. Vizura production, red. Svetislav Prelić

- Kratki igrani
1. "Drugi život Jurija Gagarina", prod. DK Studentski grad - AFC, red. Mihajlo Jevtić
2. "Ana nisi sama", prod. Aparat production, red. Kosta Đorđević
3. "Kraj", prod. Montage, red. Predrag Bambić
4. "Gospodin Izmetić", prod. Top operativa, red. Nataša Bukvić

- Animirani film
1. "Rabbitland", prod. Baš Čelik, red. Nikola Majdak
2. "Crveno", prod. Beepium, red. Nenad Gajić
3. "Mali oglasi", prod. Movie drum, red. Andrej Janevski
4. "Legenda o vilinskom grobu", prod. Media global agency, red. Marija Milanović Lazarevski
5. "Über life", prod. Emote, red. Lazar Bodroža

Iznos konkretne finansijske podrške biće naknadno određen u zavisnosti od ukupno raspoloživih sredstava za podršku kinematografiji.

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #2 on: February 18, 2010, 01:42:21 PM »

Krajem decembra objavljeni su rezultati konkursa Filmskog centra Srbije za dodelu sredstava za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova za 2010. godinu. Dugometražni naslov povećava broj karaktera kolumne, pa ćemo ga zarad uštede slova u daljem tekstu oslovljavati bratski sa jvpm.

Od sedam njih koje je odabrala komisija u sastavu Marko Kostić, Oleg Novković i Nenad Dukić, Upravni odbor FCS-a je pustio pet. Jedan koji je predala Maja Miloš odbačen je jer je kao producent potpisan Baš čelik koji se u istom obličju javlja Ispred još jednog projekta. Nije moglo oba. Maja Miloš mora još da čeka ili da se uda. Što se drugog odbačenog tiče, ispostavilo se da je sa predlogom scenarija za koji je član komisije Marko Kostić glasao već ranije konkurisao u svojstvu reditelja. U ovom slučaju, on se, kako sam kaže u intervjuu za e-novine, odrekao pozicije reditelja (konkurisala je Vladislava Vojnović, inače scenaristkinja, sada potpisana kao rediteljka priložene priče). Kako kaže Kostić, u ovom slučaju, on je žrtvovao svoje učešće u tom projektu što mu je teško palo. Na ovo se Upravni odbor prenerazio, a protiv Kostića će, kako tvrde, verovatno podići i tužbu zbog klevete, jer je Kostić u sve dodatno upleo politiku tvrdeći da se konkursi rešavaju po partijskom ključu.

Ovde čovek treba da se odmakne pa da proba da odvoji zlikovce od pozitivaca. U suštini, za jedan državni konkurs reč je o prilično žanrovski nečastivom filmu. Dobrih nema, zlikovci su svi, ali finese postoje. Dakle reč je o tipično umetničkom, festivalskom projektu kakve jvpm inače odobrava I ohrabruje. Sad znamo zašto. Slede spojleri.

Suludo je raspisivati jvpm na koji jednako mogu da se prijave amateri, ljudi iz esnafa koji još nisu imali prilike da daju svoj doprinos domaćoj kinematografiji i prekaljeni profesionalci koji za sobom već imaju za naše uslove opsežne filmografije. Eto šta se desilo 2006. godine, prve i poslednje u kojoj sam ja, sa par prijatelja konkurisala kod države – pobedila je, između ostalih, Tatjana Ilić sa predlogom adaptacije pozorišne drame Biljane Srbljanović. Ovde treba stati – nigde u propozicijama konkursa nije bilo definisano sme li se prijaviti sa predlogom o ideji da se adaptira nečija tuđa, inače realizovana ideja. Da smo znali konkurisali bi sa Šekspirom ili tako neki velikanom. Ne bi rizikovali sa subverzivnom Srbljanovićkom da nas ne odbiju. Dalje, pobedila je Milena Depolo čiji je suprug u tom trenutku gradski sekretar za kulturu, Mladen Matičević, inače u tom trenutku u rodbinskim odnosima sa članom žirija Goranom Terzićem. Takođe, među dobitnicima su bili Srđan Koljević i Srđan Dragojević.

Kako dobitnik dobija pravo na mentora koji mu pomaže u metastazi scenarija, profesionalci tipa Koljević i Dragojević konkurisanjem, tj. primanjem nagrade priznaju da im je mentor potreban i da, kako samo ime jvpm-a kaže, traže pomoć u razvoju scenarija. Ovakva promaja u propisu konkursa omogućava profesorima FDU-a da se već po ko zna koju godinu zaredom prijavljuju za mentora. Iako su, dakle, već na državnoj plati kao nečiji mentori u razvoju scenarija. Zakon ih, za razliku od zdravog razuma, u tome ne sprečava. Razum kaže: ako ti treba mentor znači da priznaješ da nisi kompetentan da budeš nečiji tuđi mentor i za to primaš državnu platu, ali zakon kaže – grabi pare, šta ti ko može.

Tako se desilo da iste, 2006-e, kao i ove godine Srđan Koljević, inače predavač na FDU-u, dobija ovu novčanu pomoć kao i likovi poput Srđana Dragojevića, Lazara Ristovskog itd. koji su inače dokazani kao profesionalci u svom poslu. Ako probate ovo da osporite, kao što je to u jednom trenutku učinila kritičarka Politike Dubravka Lakić, možete da završite prilično napljuvani. Mislim da će taj mentor imati dosta neprilika sa ovako samosvojnim i sujetnim đacima. Ako podrazumemo da ovakvi već profi đaci beže s tih mentorskih časova, ostaje jedina dobit od tog smaračkog jvpm-a – pare. Pare su, naravno, uvek dobrodošle da se čovek prehrani dok mu inspiracija ne dune u znojava leđa.

Dakle, u slučaju najnovijeg konkursa reč je o sukobu dve vrste lopova – starih i novih. Tako je Dinko Tucaković koji Marku Kostiću preti tužbom zgranut što se pojavio neko “tako mlad” ko liči na njih. Zgranut je, kako kaže, što se tako mladi odlučuju da podvaljuju. U ovoj Tucakovićevoj izjavi, podrazumeva se stara bitlsovska, popkulturna misao – ne možeš sa strane da hrupiš po novce ko neki Marko Kraljević. Nije ovo 12. vek. Treba da se dokažeš i stekneš nekog staža da bi mogao da lapaš. Npr. da prvo oficijelno sviraš u vatrogasnom orkestru, dočekuješ zvanice u Kinoteci, poziraš i izjavljuješ da ti je domaća kinematografija jedina briga u životu, dakle pokažeš da znaš šta je rif, šta solaža, a tek onda možeš da budeš poludeli kantautor koji nešto mrndža nad gitarom.

S druge strane, Marko Kostić pokušava da u arenu lopovluka uđe krajnje pragmatično tako što će, na zaprepašćenje svih međ pređašnjim generacijama lopova tiho saopštavanu prevaru reći glasno.

I poslužiti se zakonskim rupama da progura svoju stvar. Jer, iako mu zakon valjda daje za pravo da glasa za scenario na kom ne stoji njegov potpis jer ga je, kako kaže, žrtvovao, postavlja se pitanje zašto nije žrtvovao svoje učešće u članstvu komisije ovog konkursa a zadržao identitet autora projekta. To je, prema nekom principu slikara Van Goga koji je umro gladan i nepoznat jedini smisao svega. Biti autor svog dela. Odgovor je: zato što onda ne bi bilo para. Marko Kostić ovim postupkom čini isto što i njegovi prethodnici na istim pozicijama – pola šarcu daje.

Tako dolazimo do zaključka da od poštenja generalno nema para, ali opet da i od lopovluka i smicalica nema poštenja, dobrog statusa, pa ni puno kredibiliteta da se drugima soli pamet i o domaćoj kinematografiji priča kao o celini do koje ti je stalo kao do pojave bez ličnih interesa u njoj.

Marku Kostiću, kao uostalom i ostaloj plejadi učesnika u konkursu s ove ili one strane mentorskog stola - Goranu Markoviću, ili Srdanu Goluboviću vazda su u izjavama, na B92 blogovima itd. puna usta “domaće kinematografije”. Time žele da kažu da misle na zajedničku stvar, na to da nam svima bude dobro i da ostavimo potomcima nešto da gledaju domaće. U suštini, svi oni zapravo govore o sebi i o svom filmu.

Ovde sad upada rez sa Dinkom Tucakovićem i onima što će da tuže Marka Kostića. Mesto da se zgražaju što je “mlad i talentovan čovek” krenuo njihovim stopama, trebalo bi da se zapitaju kakav je to konkurs, i kakva je to država u kojoj ne možeš da govoriš o kinematografiji ako u njoj, na ovaj ili onaj način ne učestvuješ. Jer te dve stvari automatski isključuju jedna drugu. Treba da si skroz jadan i bez filma da bi mogao pošteo da govoriš, ili da praviš filmove a onima što pošteno govore pretiš policijom i Dinkićem.

S tim u vezi, u novi zakon o kinematografiji treba zabeležiti poseban član: il te jebu, ili jebeš.

http://nasdvoje2.blogspot.com/2010/02/mlad-i-talentovan-covek.html]Izvor

vinston
Admin

« Reply #3 on: April 22, 2010, 06:53:06 PM »

REZULTATI KONKURSA ZA SUFINANSIRANjE PROIZVODNjE DOMAĆIH DUGOMETRAŽNIH FILMOVA ZA 2010. GODINU – IZNOSI FINANSIJSKE PODRŠKE

Na 63. sednici Upravnog odbora Filmskog centra Srbije održanoj dana 19. aprila 2010. godine, doneta je Odluka o visini finansijske podrške prethodno izabranim projektima:

1. ”Ustanička ulica”, FILM KOMBAJN - 23.700.000 dinara
scenario: Đorđe Milosavljević i Filip Švarm
režija: Goran Gajić

2. ”Top je bio vreo”, DRINA FILM - 25.000.000 dinara
scenario: Slobodan Skerlić i Vladimir Kecmanović
režija: Slobodan Skerlić

3. ”Ničije dete”, ART & POPCORN - 23.500.000 dinara
scenario: Vuk Ršumović
režija: Stefan Arsenijević

4. ”Krugovi”, BAŠ ČELIK - 34.300.000 dinara
scenario: Srđan Koljević i Melina Pota Koljević
režija: Srdan Golubović

5. ”Bajaco bluz”, ZILLION - 21.600.000 dinara
scenario: Gordan Mihić
režija: Lazar Ristovski

vinston
Admin

« Reply #4 on: July 13, 2010, 04:17:44 PM »

Koči se zakon o kinematografiji

Reditelj i savetnik ministra za kulturu Srbije Goran Marković izjavio je da je „nastao vrlo dramatičan trenutak“ u vezi sa Nacrtom zakona o kinematografiji, koji zbog opstrukcija kasni sa ulaskom u skupštinsku proceduru.

„Nacrt je završen, napravljene su sve moguće javne diskusije i konsultacije i sve moguće korekcije“, istakao je Marković.

Marković je dodao da je „taj zakon, koji liči na zakone iz zemalja u okruženju, možda, čak na francuski, a najviše na mađarski, pa i hrvatski i bugarski, dakle na zakone u zemljama u kojima vlada dobra klima za stvaranje filma, sada pred ulaskom u Skupštinu. Međutim, postoji jako mnogo opstrukcija, postoji mnogo političkih i ne znam kakvih sve snaga koje pokušavaju, iz meni stvarno neobjašnjivih razloga, da stopiraju izlazak tog zakona“, ukazao je on.

Izrazivši nadu da je to „nešto što je prolazno ili ne tako suštinsko“, podsetio je da su članovi radne grupe „išli po raznim ministarstvima“ i objašnjavali nacrt. „Bili smo s predsednikom vlade (Mirkom Cvetkovićem) koji nas je saslušao vrlo pažljivo. Od svih ljudi smo dobijali saglasnost da je takav zakon potreban, pogotovo što će to biti uvod u mnoge druge zakone, kao što su oni o pozorištu i izdavaštvu, koji su vrlo bitni“, rekao je Marković.

Najavljujući da će zakon o kinematografiji „probiti led“, primetio je da se „taj led izgleda vrlo teško probija“. „Mislim da je ovo trenutak kada moramo da se suočimo sa tim. Ili ćemo izgurati ovaj zakon ili ćemo prosto odustati od svega“, rekao je Marković, dodavši da, pre svega, misli na one koji su radili na nacrtu, kolege Gorana Paskaljevića i Predraga Mikija Manojlovića koji su bili u radnoj grupi sa stručnjacima iz Ministarstva kulture i pravnicima.

Marković je kazao da su „proveli više od pola godine radeći to, sastančeći, lupajući glavu kako da se usklade stvari“. „Ako to sada padne u vodu, više ne vidim čak ni razlog da se uopšte bavim tim poslom savetnika ministra kulture za kinematografiju“, izjavio je Marković.

Na pitanje o roku za ulazak budućeg zakona u skupštinsku proceduru, odgovorio je da su rokovi već istekli. „Taj zakon je trebalo da uđe, po svemu što je urađeno, u prolećnu proceduru u Skupštini“, rekao je on i napomenuo da se zapravo još od 2003. radi na zakonu o kinematografiji, ali se „godinama stvar prolongira, jer to neko stalno koči“.

Opsirnije

vinston
Admin

« Reply #5 on: November 10, 2010, 05:28:12 PM »

Za filmove 35,7 miliona iz budžeta

Na ovogodišnjem konkursu Sekretarijata za kulturu Beograda za stimulaciju kinematografije odabrana su 22 filmska projekta, za čiju će realizaciju iz gradskog budžeta biti izdvojeno 35.750.000 dinara.

Po 5,5 miliona dobiće autori dugometražnih igranih filmova Nebojša Pajkić za film „Prijatelj iz Srbije“, Darko Lungulov za „Spomenik Majklu Džeksonu“, Maja Uzelac za film „Plava krv“ i Kosta Đorđević za film „Skidanje“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik gradske komisije Borislav Anđelić.

Reč je o prvim ili drugim filmovima reditelja, a istu sumu dobiće i Goran Radovanović za realizaciju dečjeg dugometražnog igranog filma „Enklava“.

Po milion dinara dobiće Petar Lalović i Momčilo Martinović za dokumentarne filmove „Beogradska oaza“ i „Sve je isto samo njega nema“.

Podršku od pola miliona dinara dobiće autori dokumentaraca Sonja Blagojević za film „Novi (v)etar“, Vladimir Perović za film „Život, slika“, Vanja Kovačević za film „me@home.com“, Mladen Kovačević za film „Bolji si od mene, nego ja“ i Andrej Aćin za film „Jednostavno Valter“.

Na konkursu su odabrani i kratki igrani filmovi „Mali Buda“ Danila Bećkovića (750.000 dinara), „Put“ Nebojše Miljkovića (400.000 dinara) i „Unutra“ Mirka Abrlića (500.000 dinara).

Opsirnije

vinston
Admin

« Reply #6 on: March 28, 2012, 03:31:43 PM »

ODLUKA MINISTARSTVA KULTURE O DODELI SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE PROЈEKATA U OBLASTI KINEMATOGRAFIЈE I AUDIO VIZUELNOG STVARALAŠTVA

Na osnovu člana 23. stav 2, Zakona o državnoј upravi („Službeni glasnik RS” , Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva je donelo Odluku o dodeli sredstava za sufinansiranje proјekata u oblasti KINEMATOGRAFIЈE I AUDIO VIZUELNOG STVARALAŠTVA po raspisanom јavnom konkursu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva od 01. oktobra 2011. godine, radi prikupljanja predloga za finansiranje ili sufinansiranje proјekata u kulturi, kao i proјekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi za 2012. godinu.

Na osnovu člana 23. stav 2, Zakona o državnoј upravi („Službeni glasnik RS”, br. 79/05, 101/07 i 95/10), Zakona o budžetu Republike Srbiјe za 2012. godinu („Službeni glasnik RS”, broј 101/11), a u vezi sa članom 76. Zakona o kulturi («Službeni glasnik RS», br. 72/09) i Odlukom o izboru proјekata u oblasti KINEMATOGRAFIЈE I AUDIO VIZUELNOG STVARALAŠTVA po raspisanom јavnom konkursu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva od 01. oktobra 2011. godine radi prikupljanja predloga za finansiranje ili sufinansiranje proјekata u kulturi, kao i proјekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi za 2012. godinu, ministar kulture, informisanja i informacionog društva donosi Odluku...

Opsirnije

Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija