June 19, 2013, 10:48:25 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Sherlock Holmes (2009)  (Read 1315 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
darije
Član
**

« on: January 10, 2010, 03:12:37 AM »

http://i434.photobucket.com/albums/qq61/Winston888/SherlockHolmes.jpg
Sherlock Holmes (2009)

Code:
http://www.imdb.com/title/tt0988045/

Režija:
Guy Ritchie

Uloge:
Robert Downey Jr.  ...    Sherlock Holmes
Jude Law              ...    Dr. John Watson
Rachel McAdams     ...    Irene Adler
Mark Strong      ...    Lord Blackwood
Eddie Marsan      ...    Inspector Lestrade

Konačno dočekah premijeru i u prepnom bioskopu, iz, omiljenog mi, poslednjeg reda odgledah film.

http://i434.photobucket.com/albums/qq61/Winston888/sherlock_holmes.jpg
Sherlock Holmes (2009)
http://i434.photobucket.com/albums/qq61/Winston888/sherlock-holmes.jpg
Sherlock Holmes (2009)

Ono što me je zadivilo i oduševilo jeste vizuelni efekat celog film, neverovatna (čak možda i previše dobra) gluma Robert Downey Jr., poslovično dobri Jude Law i odlična režija Guy Ritchie, koji ovde nije baš u "svom fazonu" ali opet "kick some ass" i poslednje ali možda i najbitnije - ovaj deo je samo zagrevanje za ono što nas očekuje: Holmes (+ Watson) Vs. Professor Moriarty...

Već svi znaju da ovaj, Holmes iz 21. veka, nije ni nalik Jeremy Brett-u i onome što u glavama zamislimo kad spomenemo slavnog detektiva.
Međutim, i neke druge "poznate face" su doživele svoju promenu, pa što ne bi bi Holmes...

http://i434.photobucket.com/albums/qq61/Winston888/sherlock_holmes_downey.jpg
Sherlock Holmes (2009)
http://i434.photobucket.com/albums/qq61/Winston888/sherlock-holmes-movie-6.jpg
Sherlock Holmes (2009)

Ovde je on mnogo više čovek iz naroda, totalni ekscentrik opsednut slučajevima, koji su mu duševna hrana. On je pored toga i fizički jači od gore pomenutog "pretka". On se tuče, poznaje i neke borilačke veštine ali opet sve to detaljno razradi na taktičkom planu. Mnogima će ovo zasmetati i ne krivim ih. Ok, shvatli smo da ume da se bije ali ne preterujmo sa tim. Kad sam već stigao na taj deo, moram da kažem da su mi te, nepotrebne scene tuča potpno višak. Njima ulazimo u neki akcioni, prazan hod, potpuno van svakog konteksta i "bitnoće". Još jedna mana koju bih izneo jeste slabo zadržavanje na pronalaženju "dokaza" u vezi sa glavnom radnjom, da bi se na kraju, kao iz bureta "prosulo" sve... Mislim da Holmes nije Hercule Poirot. Ili se varam?

Da ipak završim u pozitivnom tonu i kažem da je film prepun duhovitih i ironičnih opasku, odličnih dijaloga i sjajno izbalansiranog odnosa Holmes Watson, naravno zahvaljujući, ponavljam, odličnim glumcima.
Rekao sam na početku ali zaista moram ponoviti: vizuelno, film je savršenstvo. Bilo da je rađen u studiju, kompjuterom ili kako već, atmosfera uz odličnu scenografija ostavljaju bez teksta. (sreća vaša što sam film gledao još 7. januara, pa mi se tekst povratio  )

http://i434.photobucket.com/albums/qq61/Winston888/Dauni.jpg
Sherlock Holmes (2009)
http://i434.photobucket.com/albums/qq61/Winston888/Dauni1.jpg
Sherlock Holmes (2009)

Ko bude gledao film "širokih vidika", što se provlači kao neki lajt motiv kroz film (naravno, vezano za radnju, ali bih ja pomislio i kao savet gledaocima) svideće mu se novi Holmes, ko bude očekivao Brett-a, razočaraće se.

Od mene, za prvi deo, nadam se, serijala, jedna 8.

« Last Edit: January 11, 2010, 11:05:56 AM by vinston » Logged

"on je prvi počeo"
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #1 on: January 10, 2010, 04:46:30 AM »

Bili u bioskopu da ga odgledamo. Da budem pomalo cinican, film me, kod najava u novinama, uopste nije zainteresovao (bas zbog vec poznatog nam serijala, koji je pomalo previse izglancan), ali sam odgledao trejler, sto je okrenulo moje interesovanje za 360 stepeni...

Ukratko, film je sve ono sto godinama nismo videli u pravom svetlu: spektakl. Ono zbog cega se ide u bioskop: doza akcije, ozbiljna prica, sjajna rezija, fenomenalna muzika i junak sa merom (tip koji ponovo otvara macho price u pravom smislu te reci i pozitivnom maniru). Ukratko, sve komponente koje film cine tako pitkim eliksirom za sve su tu.

Mozda je film mogao da bude malo  manje mistican, ali onda ne bi bio onaj pravi Serlok, KOnana Dojla. Ovako, priznajem da je lik dobio sjajnu transformaciju i jedva cekam da vidimo sta se novo i dalje kuva.

Posebne pohvale za Ricija, ovde ima nekoliko fenomenalnih scena, od cega sam se odvikao gledajuci filmove u poslednje vreme...
irenica
Član
**

« Reply #2 on: January 10, 2010, 05:32:39 AM »

E, i ja bih da se pridruzim pohvalama rezije, to mi je i bio prvi utisak, sjajne slike, pa onda muzika, i naravno Robert Downey Jr.! Nisam bas njegov fan ali ovde je fantastican, Holms na neki drugaciji nacin, nekako savremeniji, kad vec nemam bolju rec. U svakom slucaju veoma, veoma prijatno iznenadjenje. I bas smo kukali kako u bioskopu vec odavno nismo gledali "cestit" film, ali ovo je pravo osvezenje...
irenica
Član
**

« Reply #3 on: January 10, 2010, 05:37:18 AM »

I da ne zaboravim - scenario! Konacno nesto i po mom ukusu 
darije
Član
**

« Reply #4 on: January 10, 2010, 06:03:42 PM »

A ja sam zaboravio muziku... Da ne editujem prvi post, dodajem ovde...

A ovo malo ne kontam:
Mozda je film mogao da bude malo manje mistican, ali onda ne bi bio onaj pravi Serlok, KOnana Dojla.

"on je prvi počeo"
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #5 on: January 11, 2010, 02:28:45 AM »

A ja sam zaboravio muziku... Da ne editujem prvi post, dodajem ovde...

A ovo malo ne kontam:
Mozda je film mogao da bude malo manje mistican, ali onda ne bi bio onaj pravi Serlok, KOnana Dojla.

Evo sve nesto razmisljam, ne mogu da se setim sta sam hteo da kazem (zapravo znam sta sam hteo ad kazem, ali nemam pojma kako je to ispalo u vidu ove recenice )...

Film je mistican i to mi se dopada. Prosto, ne bi bio u maniru Serloka da nema toliko mistike, cak iako je ovaj Serlok potpuno drugaciji od onog kojeg smo navikli da gledamo. Mozda je autor ostavio previse "magline" i malo mogucnosti da se neke stvari "prate" i uhvate (sto je meni obicno problem kod vecine trilera, provalim vecinu stvari obicno u prvih pola sata filma, a onda mi je dosadno) tokom same radnje, ali to je dobra stvar.

Eto, ovako nesto sam zeleo da kazem, ali...
darije
Član
**

« Reply #6 on: January 11, 2010, 03:58:01 AM »

haha... pa rekli smo istu stvar, odnosno mislili na istu stvar. Ja sam to ipak nazvao manom...
Još jedna mana koju bih izneo jeste slabo zadržavanje na pronalaženju "dokaza" u vezi sa glavnom radnjom, da bi se na kraju, kao iz bureta "prosulo" sve... Mislim da Holmes nije Hercule Poirot. Ili se varam?

p.s. nek neko edituje prvi post i ispravi onaj zajeb sa slikama. Sinoće je bilo OK.

"on je prvi počeo"
vinston
Admin

« Reply #7 on: January 11, 2010, 11:10:34 AM »

haha... pa rekli smo istu stvar, odnosno mislili na istu stvar. Ja sam to ipak nazvao manom...
Još jedna mana koju bih izneo jeste slabo zadržavanje na pronalaženju "dokaza" u vezi sa glavnom radnjom, da bi se na kraju, kao iz bureta "prosulo" sve... Mislim da Holmes nije Hercule Poirot. Ili se varam?

p.s. nek neko edituje prvi post i ispravi onaj zajeb sa slikama. Sinoće je bilo OK.

pa kada mene niko nece da slusha kada kazem kako se kache slike

chitajuci komentare, sve manje i manje imam zelju da odgledam ovaj film.
ALi kao bih ga i gledao to bi bilo zbog Roberta, koji mi je jedan od boljih glumaca, ali nekakko uvek iz senke.

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
darije
Član
**

« Reply #8 on: January 11, 2010, 03:44:54 PM »

pa kada mene niko nece da slusha kada kazem kako se kache slike
Brate, ako je 5 od 7 slika dobro prikazano, onda nešto drugo nije u redu a ne način postavljanja. No, nebitno, tnx anyway. ;-)

"on je prvi počeo"
vojislavius
Član
**

I love my dog but she just ran away

« Reply #9 on: January 23, 2010, 09:26:44 PM »

Odlicna rola RDjr-a donekle i njegovog Votsona, odlicne scene , prikladan humor i lepe zene za razliku od britanskih bizarnih karaktera, sve je to ok. Ipak avantura holmes-a cija prica ne drzi paznju, izostanak svake neizvesnosti (odmah vidimo ko je glavni negativac i kako vara) to je nesto nedopustivo za ekranizaciju najpoznatijeg detektiva. Jer u cemu je poenta filma koji treba da bude u zanru misterije, ako je sve zasnovano na odnosu sherlock-votson i na tome da je ovaj holms mnogo agresivniji od prethodnih, a ne na mozganju i predvidjanju obrtima i iscekivanju resenja zlocina i razotkivanju njihovih izvrsitelja. Iako volim sa vremena na vreme da pogledam dobru bioskopsku zabavu, ovog puta su preterali i richie je sve dosadniji a madona je ipak veliki vampir.
Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija