Sherlock Holmes (2009)
http://www.imdb.com/title/tt0988045/
Režija: Guy Ritchie
Uloge: Robert Downey Jr. ... Sherlock Holmes
Jude Law ... Dr. John Watson
Rachel McAdams ... Irene Adler
Mark Strong ... Lord Blackwood
Eddie Marsan ... Inspector Lestrade
Konačno dočekah premijeru i u prepnom bioskopu, iz, omiljenog mi, poslednjeg reda odgledah film.

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes (2009)
Ono što me je zadivilo i oduševilo jeste vizuelni efekat celog film, neverovatna (čak možda i previše dobra) gluma Robert Downey Jr., poslovično dobri Jude Law i odlična režija Guy Ritchie, koji ovde nije baš u "svom fazonu" ali opet "kick some ass" i poslednje ali možda i najbitnije - ovaj deo je samo zagrevanje za ono što nas očekuje: Holmes (+ Watson) Vs. Professor Moriarty...
Već svi znaju da ovaj, Holmes iz 21. veka, nije ni nalik Jeremy Brett-u i onome što u glavama zamislimo kad spomenemo slavnog detektiva.
Međutim, i neke druge "poznate face" su doživele svoju promenu, pa što ne bi bi Holmes...

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes (2009)
Ovde je on mnogo više čovek iz naroda, totalni ekscentrik opsednut slučajevima, koji su mu duševna hrana. On je pored toga i fizički jači od gore pomenutog "pretka". On se tuče, poznaje i neke borilačke veštine ali opet sve to detaljno razradi na taktičkom planu. Mnogima će ovo zasmetati i ne krivim ih. Ok, shvatli smo da ume da se bije ali ne preterujmo sa tim. Kad sam već stigao na taj deo, moram da kažem da su mi te, nepotrebne scene tuča potpno višak. Njima ulazimo u neki akcioni, prazan hod, potpuno van svakog konteksta i "bitnoće". Još jedna mana koju bih izneo jeste slabo zadržavanje na pronalaženju "dokaza" u vezi sa glavnom radnjom, da bi se na kraju, kao iz bureta "prosulo" sve... Mislim da Holmes nije Hercule Poirot. Ili se varam?
Da ipak završim u pozitivnom tonu i kažem da je film prepun duhovitih i ironičnih opasku, odličnih dijaloga i sjajno izbalansiranog odnosa Holmes Watson, naravno zahvaljujući, ponavljam, odličnim glumcima.
Rekao sam na početku ali zaista moram ponoviti: vizuelno, film je savršenstvo. Bilo da je rađen u studiju, kompjuterom ili kako već, atmosfera uz odličnu scenografija ostavljaju bez teksta. (sreća vaša što sam film gledao još 7. januara, pa mi se tekst povratio

)

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes (2009)
Ko bude gledao film "širokih vidika", što se provlači kao neki lajt motiv kroz film (naravno, vezano za radnju, ali bih ja pomislio i kao savet gledaocima) svideće mu se novi Holmes, ko bude očekivao Brett-a, razočaraće se.
Od mene, za prvi deo, nadam se, serijala, jedna 8.