May 22, 2013, 06:39:02 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Hitna pomoc (Goran Radovanovic, 2009)  (Read 841 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« on: December 04, 2009, 02:18:51 PM »

Esej o običnim ljudima

Film „Hitna pomoć”, scenario i režija Goran Radovanović, uloge: Vesna Trivalić, Nenad Jezdić, Nataša Ninković, Sonja Kolačarić, Tanasije Uzunović...

„Hitna pomoć”, prvo celovečernje igrano delo inače vrsnog dokumentariste Gorana Radovanovića, ima sve obrise pravog malog  art-filma, ili, možda još tačnije – filmskog eseja, tako retke vrste ne samo na našem nego i na evropskom filmskom nebu.

Ovo je i kompleksan film beskompromisnog rediteljskog postupka, složene priče, vizuelno konsekventno izvedene atmosfere teskobe koja okružuje i Radovanovićeve filmske aktere i sam film. Film u kojem se granica između fikcije i dokumentarističkog vešto ukida otvarajući prostor i simbolici i poetici, i kolektivnom nesvesnom i oniričkom...

Za „Hitnu pomoć” se može reći i da je dirljiv pokušaj revitalizacije 5. oktobra i posveta građanima Srbije zatečenim, gotovo zamrznutim, tokom procesa raspada društvenih vrednosti, ali i film u kojem je dobar deo krivice za sve što se dogodilo i događa od dvehiljadite naovamo, prebačen u teren istaknutih pojedinaca sa domaće političke scene. U tom smislu Radovanović ne podilazi nikom, on je samo provodnik faktografije, eventualno i glasnogovornik „poštene inteligencije” i urbane srednje klase u nestanku, koju je dobrim delom abolirao od bilo kakve odgovornosti (?).

Priča o službi hitne pomoći u Beogradu u periodu od pada Miloševićeve vlasti pa do dolaska Srbije u predvorje Evropske unije, vezivno je tkivo fragmentarnih povesti pojedinaca – sasvim običnih ljudi. Dok istorija teče kako teče, njihovi se životi ukrštaju, katkad i prepliću, dok Radovanović otvara i pitanja nezbrinutih, zanemarenih srpskih izbeglica, ali i delovanja inostranih aktivista nevladinih organizacija. Pod zvezdanim nebom našli su se doktorka Vera i partizanski prvoborac i voditeljka televizijskog dnevnika, vozač hitne pomoći, i devojka Nada u invalidskim kolicima i izbeglički dečak Miki što plače u ime svih nas... Svi oni zajedno izazivaju prilično melanholično osećanje propuštene prilike u jednom istorijskom vremenu.

Oslanjajući se čvrsto na majstore svog zanata – direktora fotografije Radoslava Vladića i montažera Andriju Zafranovića, Radovanoviću je pošlo za rukom da na kreativan način stvori nestandardan domaći film. Ideološki se sa njim ne morate složiti, ali mu ne možete tako lako otpisati vrednosti koje poseduje. Neke od njih sabrane su i u kvalitetu glumačke igre Nenada Jezdića, Nataše Ninković, Sonje Kolačarić i naročito, oprostiće mi svi drugi – u bravuri Vesne Trivalić koju konačno možemo da vidimo i u snažnom dramskom liku.

Dubravka Lakić

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #1 on: December 10, 2009, 11:47:52 AM »

Film "Hitna pomoć" Gorana Radovanovića uvršćen je u program 31. međunarodnog filmskog festivala novog LA filma, koji organizuje "Kubanski institut za filmsku umetnost i industriju".

Film će biti prikazan u netakmičarskom programu "Panorama International", 9.12.2009. godine u bioskopu "La Rampa".

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #2 on: December 10, 2009, 02:55:45 PM »

ovo bi voleo da vidim najvise zbog vesne trivalic, za koju tvrde da je odlicno odigrala svoju prvu gl. ulogu u filmu.

tuzno je sto, po meni, jedna od najboljih nasih glumica, tek sada dobija jednu od gl. uloga u filmu...

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
vinston
Admin

« Reply #3 on: December 14, 2009, 04:50:35 PM »

HITNA POMOĆ - TRAILER

Nema ga vise u bioskopima, a ja ga nisam gledao 

vinston
Admin

« Reply #4 on: June 21, 2010, 06:43:20 PM »

„Hitna pomoć“ u Briselu

Hitna pomoc Posle Montreala, Antalije, Monpeljea, Manhajma i Havane, debitantski igrani film Gorana Radovanovića „Hitna pomoć“ predstavljaće Srbiju u zvaničnom programu „Festivala evropskog filma“ koji se održava od 23. do 30. juna u Briselu.

Festival je osnovan još 1974. godine. Od 2005. godine u žiriju su obavezno dva Belgijanca. Ove godine žiri čine Mari Gilan (Marie Gillain) i Anelis Hesme (Annelise Hesme), zajedno sa Žerardom Kravcik (Gérard Krawczyk), Dejvidom Moroom (David Moreau), Karimom Salehom (Karim Saleh) i Kristoferom Fan Rampejom (Christophe Van Rompaey).

„Hitna pomoć” je savremeni film koji odslikava dramatiku dubokih promena srpskog društva sa početka veka. Priču o slomu poslednjeg evropskog totalitarizma 2000. godine, do kucanja krhke srpske demokratije pred predvorje Evropske unije sedam godina kasnije, pratimo kroz razvoj službe hitne pomoći. U duhu poetskog (neo)realizma ovaj razvoj je dat kroz tri različite priče u tri različita vremena sa međusobno povezanim i uslovljenim likovima. A tu je i jedan san.

Glavne uloge tumače Vesna Trivalić, Nenad Jezdić, Nataša Ninković, Sonja Kolačarić i Tanasije Uzunović. Direktor fotogarfije filma je Radoslav Vladić, scenograf Vladislav Laišić, montažer Andrija Zafranović a kompozitor Aleksanadar Sanja Ilić.

Zvanični sajt festivala:www.fffb.be

http://filmske-radosti.com/Hitna-pomoc-u-Briselu.html

Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija