Doomsday (Neil Marshal, 2008)
rezija..........Neil Marshall
scenario..........Neil Marshall
muzika..........Tyler Bates
uloge:
Emma Cleasby..........Katherine Sinclair
Rhona Mitra..........Major Eden Sinclair
Bob Hoskins..........Bill Nelson
Alexander Siddig..........Hatcher
David O'Hara..........Canaris
Adrian Lester..........Sgt. Norton
Darren Morfitt..........Dr Stirling
Craig Conway..........Sol
MyAnna Buring..........Cally
Malcolm McDowell..........Dr Kane
Autor ovog filma je siroj javnosti poznati Niel Marshall, autor koji u svojim filmovima cesto kompiluje elemente vec vidjenog, ali na jos nevidjeni nacin. To ga je, kroz filmove kao sto su "Dog Soldiers" ili "Descent", ustolicilo kao vodeceg engleskog autora filmova sa fantasticnim okruzenjem (da ih tako nazovem). Produkt njegovog rada se odlicno vidi i u ovom ostvarenju...
U 2008. supersmrtni virus, nazvan Riper, napada Skotsku. U panici, ne znajuci sta da rade, vlasti zatvaraju celu drzavu, napravivsi "zid" koji se prostirao tamo gde je nekada bio "Hadrijanov" iz rimskog perioda (potsetnik: taj zid se u anticka vremena nalazio na mestu na kojem je ostrvo Britanija najuze). U opstem metezu, u povlacenju vojske, majka uspeva nekako da natera vojnike da ponesu njenu kcerku u sigurnost. Eden Sinkler, major, postaje specijalac u policiji. 2035, Britanija je cela izolovana od spoljasnjeg sveta, kriminalom podrivena, ali nekako funkcionise. Nazalost, smrtni virus se ponovo javlja. Jedini spas za London je lek, koji specijalci moraju da potraze u Skotskoj, gde se ispostavlja da je ostalo prezivelih. Vodja ove mislije je upravo Majorka Sinkler...
Film je, kao sto sam vec napomenuo u zagalvlju, prilicno iskompilovan. Vide se uticaji Aliena, Resident Evil, Mad Maxa (doduse zenskog smiley), pa cak i Tarantinov pristup snimanju. Sve to je "zaliveno" obilnim potocima krvi i varvarstva. Ipak, i pored radnje koja ima neke elemente americkih sf ostvarenja slicne temetike, moram da napomenem da je atmosfera u filmu potpuno britanskog karaktera. Pristup snimanju, uz neizbezni akcenat takodje. Dakle, film nosi pecat svog autora. Na vise mesta se prepoznaje da ga je radio isti autor kao i recimo "Dog Soldiers". Doduse, tematika je vec takva da prosto gledalac mora da kaze kako mu se cini da mu je sve ovo nekako poznato. Pohvalicu ovde i muziku.
Sveukupno, ponekad mi se cini da Englezi namerno "zigosu" Skote i namestaju im svakakve sitne pakosti kroz sve vekove zajednickog zivota. Ovaj film je, cini mi se, dobra posalica na tu temu. Ameri imaju "sezonske" lose momke: nekad su to Iracani, nekad Kubanci, nekad Vijetnamci. Englezi uvek nesto tako spakuju Skotima. Ipak, nije to glavni utisak filma. On jeste dobro upakovan, iako na momente preti da ce postati teska papazijanija (pogotovu kad se u celu procu umesaju i vitezovi). Ipak, nekako uspeva da ispliva iz svih zamki. Doduse, ponekad stereotipnim resenjima, ali cela prica "stima". Napominjem da mi je drzao paznju citava 2 sata, donekle sam uspeo cak da prepoznam i tragove psihologije, ali je ona ipak kliseizirana. Svejedno, film ispunjuje svoju funkciju: 2 sata zabave, malo strave, malo neizvesnosti. Za ljubitelje zanra, pravo stivo. Za one koji to nisu, preporucujem ga samo ako se nisu ranije susreli sa radom Nila Marsala. Ovaj autor ipak krci neko svoje mesto u modernoj sf... 7,5/10...