May 22, 2013, 04:57:03 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pieta (Kim Ki-Duk, 2012)  (Read 1031 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
zevsonja
Moderator

« on: July 26, 2012, 05:57:23 PM »

da ne bi spojlerisali mizera i ja, evo ovde zapocinjem temu:

피에타 Pieta (2012) Trailer - Kim Ki-Duk Movie

danas objavljeno da ce se 'pieta' takmiciti za zlatnog lava i to sa malikom,de palmom,mendozom,seidlom,kitanom....
« Last Edit: July 26, 2012, 09:21:03 PM by vinston » Logged

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
mizera
Član
**

« Reply #1 on: August 07, 2012, 10:26:03 PM »

ijao nisam videla da ima trejler 
jedva cekam 

I shut my eyes and all the world drops dead;
I lift my lids and all is born again.
(I think I made you up inside my head)
vinston
Admin

« Reply #2 on: August 08, 2012, 11:13:12 AM »

ja sve mislio da je ovo dokumentarac...

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #3 on: September 07, 2012, 12:02:44 PM »

"Pijeta" uzdrmala Veneciju

Južnokorejski reditelj Kim Ki Duk predstavio je danas u Veneciji svoj novi film "Pijeta", nasilni triler o nemilosrdnom zelenašu i misterioznoj ženi koja tvrdi da je njegova majka.

Kako prenosi Rojters, Kim Ki Duk nije štedeo udarce u svojoj priči o nemilosrdnoj osveti i iskupljenju, a glavna glumica Čo Min Su, koju je opisao kao "crnokosu Mariju" favorit je za nagradu za najbolju glumicu na festivalu koji se završava u subotu.
I dok će se zapadnjačka publika najverovatnije mučiti da pronađe bioskop koji će prikazivati "Pijetu", nagrada najstarijeg filmskog festivala mogla bi da mu obezbedi limitiranu distribuciju budući da je film ozbiljan kandidat za Zlatnog zlava.

Kimova "Pijeta" predstavlja zapravo komentar pohlepe, neuspeha finansijskog sistema i kako društvo u celini mora da preuzme deo odgovornosti za to što skreće pogled.

"Osećao sam da je ovaj film posvećen humanosti, našoj teškoj situaciji u ekstremno kapitalističkoj krizi", rekao je Kim novinarima. "Zbog toga vam se čini da je ovaj moj film različit od prethodnih", rekao je on o svom 18. filmu.

Film počinje sa Kang Duom, nemilosrdnim uterivačem dugova koji dolazi po svoje kod siromašnih radnika koji rade na otpadu metala ili u mehaničarskim radionicama. Oni koji ne plate, cenu plaćaju skupo - svojim udovima.

Neki od obogaljenih dužnika odlaze na ulice da prose, drugi se ubijaju. Jedan, kome je novac očajnički potreban za dete, nudi Kang Duu obe ruke ali ne pre nego što poslednji put dodirne voljenu gitaru.

Ova surovost prestaje samo kada se Mi Sun (Čo) iznenada pojavi tvrdeći da je Kang Duova majka koja ga je ostavila na rođenju. Nesposoban da prihvati njenu nežnost, sumnjičavi Kang Du je testira ekstremo surovim metodama.

Kim, miljenih evropskih festivala, inspiraciju za film pronašao je u zapadnjačkoj umetničkoj tradiciji predstavljanja Marije kako grli mrtvog Hrista. Najpoznatija predstava ovog tipa je Mikelanđelova "Pijeta".

"Posetio sam Vatikan dva puta i video sam Mikelanđelovo remekdelo. Mislim da skulpturu Device Marije koja grli svog sina i ta predstava mi je ostala u umu mnogo godina i meni je predstavljala ideju grljenja celog čovečanstva, patnje i bola koji su deo ljudskog života", rekao je Kim Ki Duk.
Publika i kritika su "Pijetu" pozitivno prihvatile i pored prilično mučnog sadržaja, što ne treba da čudi budući da su se 2000. godine u Veneciji gde je Kim tada predstavio svoje "Ostrvo" dve osobe onesvestile na projekciji filma posle jedne naročito mučne scene.

"Kim Ki Duk se vratio u borbenu formu sa 'Pijetom', intenzivnim i prvih sat vremena jezivo nasilnim filmom koji neočekivano prerasta u dirljivu psihološku studiju", navela je kritičarka "Holivud riportera".
(Tanjug)

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #4 on: September 07, 2012, 02:28:03 PM »

Kimova "Pijeta" predstavlja zapravo komentar pohlepe, neuspeha finansijskog sistema i kako društvo u celini mora da preuzme deo odgovornosti za to što skreće pogled.
   ---------- zato je jedan od najvecih....... 

2000. godine u Veneciji gde je Kim tada predstavio svoje "Ostrvo" dve osobe onesvestile na projekciji filma posle jedne naročito mučne scene.
   --------------------------- 

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #5 on: September 09, 2012, 10:27:51 AM »

Opako izgleda

PIETA, by KI-DUK KIM (2012) - clip - ENG sub

vinston
Admin

« Reply #6 on: November 08, 2012, 12:35:34 PM »

U okviru glavnog programa 18. Festivala autorskog filma biće prikazan film „Pijeta“, kultnog južnokorejskog reditelja Kim Ki Doka, nagrađen „Zlatnim lavom“ ove godine na Venecijanskom filmskom festivalu.

„Pijeta“ je priča o mladiću koji radi za zelenaše i uspeva da, na ovaj ili onaj način, od dužnika izvuče svaku paru koju duguju. Jednoga dana, pred njim se pojavljuje žena koja tvrdi da mu je majka i da joj je žao što ga je odbacila. Ovaj brutalan čovek nakon neočekivanog susreta odlučuje da promeni svoj život pun nasilja. Ali, dok se u njemu razvijaju potpuno nova osećanja vezanosti i ljubavi, on otkriva i zastrašujuće i tragične tajne.

Opsirnije

zevsonja
Moderator

« Reply #7 on: November 28, 2012, 02:50:54 AM »

~film kao svestenicki poziv!~

'pieta' je vratila ki-duka.
nije najbolji ali njegovoj savesti nema sta da se stavi na teret..

-u scen se dosta oslanja na arhetipske modele: krivica, laz, osveta, majka-sin, incest, ljubav..  posebno: zajam-dug-kamata-krv | reakcija na odsustvo spoljasnje slobode.

-likovi imaju teznju za promenom i kajanjem, ali to dolazi kasno.

njegov asketizam je imao sudar sa bankarskim sistemom poroboljavanja sveta. iz te eksplozije je nastala 'pieta': u duhu vremena, ali bez dnevno-politicke banalnosti......................... banalnosti zla.

bez zasto i zato
za koga i kako

Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija