|
vinston
|
 |
« Reply #130 on: December 21, 2011, 02:24:44 PM » |
|
Reditelj i jedan od pionira srpskog filma Miomir Miki Stamenković umro je u Beogradu u 84. godini, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije.Igrani filmovi Mikija Stamenkovića među prvima su u našoj kinematografiji bili utemeljeni na matrici žanra i žanrovskih struktura. U njegovom slučaju to je bio žanr ratnog, partizanskog filma na jednoj strani i kriminalističkog filma na drugoj strani. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #131 on: December 28, 2011, 08:35:22 PM » |
|
Legendarna šimpanza Čita iz filmova o Tarzanu s početka tridesetih godina prošlog veka, uginula je u 80. godini, saopštilo je utočište za životinje u Palm Harburu na Floridi. Čita je uginula 24. decembra zbog otkazivanja bubrega.  Ona je stigla u utočište za zbrinjavanje životinja oko 1960. godine. RIP
|
|
|
|
|
|
Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi sto pravite buku bez reda i smisla bez zasto i zato za koga i kako
bez pitanja koje bi mozda osusilo ponosni osmeh na licu bez suza na licu sto nikada obraz okrenulo nije
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #132 on: December 30, 2011, 12:30:37 AM » |
|
Reditelj i jedan od pionira srpskog filma Miomir Miki Stamenković umro je u Beogradu u 84. godini (20.12.2011), saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije.
Igrani filmovi Mikija Stamenkovića među prvima su u našoj kinematografiji bili utemeljeni na matrici žanra i žanrovskih struktura. U njegovom slučaju to je bio žanr ratnog, partizanskog filma na jednoj strani i kriminalističkog filma na drugoj strani. Poznati su njegovi filmovi "Vuk sa Prokletija", "Opasni trag", "Klopka za generala", "Devojački most", "Lager Niš". U njima se Stamenković isticao lakoćom i dinamičnošću pripovedanja i izlaganja, kao i delikatnošću tematike.
Ovaj reditelj je ostavio neizbrisiv trag i u domenu dokumentarnog filma, posebno svojom izuzetnom trilogijom o pobedničkom i stradalaničkom pohodu srpske vojske u Prvom svetskom ratu "Marš smrti", "Marš pobede" i "Jugoslavija po volji naroda".
Stamenković je jedan od osnivača "Festivala filmskog scenarija" u Vrnjačkoj Banji i njegov dugogodišnji umetnički direktor.Dobitnik je mnogih filmskih nagrada i priznanja, nosilac Ordena rada sa Zlatnim vencem. Za celokupno stvaralaštvo dobio je 2002. godine od rodnog grada Kruševca "Nagradu za životno delo", Filmski festival u Sopotu dodelio mu je nagradu istog naziva. Dobitnik je "Plakete Jugoslovenske kinoteke" za doprinos unapređenju filmske umetnosti, Povelje Udruženja filmskih umetnika Srbije za doprinos srpskoj kinematografiji i nosilac priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije.
|
|
|
|
|
|
Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi sto pravite buku bez reda i smisla bez zasto i zato za koga i kako
bez pitanja koje bi mozda osusilo ponosni osmeh na licu bez suza na licu sto nikada obraz okrenulo nije
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #133 on: January 25, 2012, 01:04:14 AM » |
|
|
|
|
|
« Last Edit: January 25, 2012, 03:04:55 PM by vinston »
|
|
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #134 on: January 26, 2012, 06:05:16 PM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)
|
 |
« Reply #135 on: January 27, 2012, 12:48:30 PM » |
|
Pročitao sam negde već...
Užas. Pogibe čovek kao Gaudi svojevremeno...
Poznato je da je on jedan od mojih omiljenih autora, pre svega zbog vrlo specifičnog predstavljanja stvari...
Ništa, RIP...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #136 on: February 08, 2012, 07:25:03 PM » |
|
preminuo je poznati montazer glusac marko.... Debitovao je 1993. godine u filmu Olega Novkovića "Kaži zašto me ostavi", a njegov montažerski potpis stoji ispod filmova "Montevideo, Bog te video", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Nebeska udica", "Mehanizam", "Normalni ljudi", "Munje", "Sivi kamion crvene boje", "Kordon", "Bumerang", "Nataša", "Profesionalac", "Mi nismo anđeli 2 i 3", "Kad porastem biću Kengur", "Klopka", "Hadersfild", "Četvrti čovek", "Edit i ja". Poslednji angažmani su mu bili na montaži filma "Crna Zorica" čija je bioskopska premijera zakazana za 20. mart, kao i u filmu "Krugovi" Srdana Golubovića, čija se produkcija privodi kraju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macavity
Član

|
 |
« Reply #137 on: February 09, 2012, 10:49:34 AM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #138 on: June 28, 2012, 05:01:24 PM » |
|
 Otišli su... Američka rediteljka i scenaristkinja Nora Efron (Ephron), poznata po filmovima „Kad je Hari sreo Sali“ i „Besani u Sijetlu“, preminula je u utorak u Njujorku u 71. godini, javili su američki mediji. Njen sin Džejkob Bernstajn potvrdio je da je njegova majka umrla od upale pluća, koja je usledila posle leukemije. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #139 on: July 09, 2012, 11:32:30 AM » |
|
 Otišli su... Američki glumac Ernest Borgnajn, dobitnik Oskara za ulogu u filmu „Marti” umro je 8. jula u 95. godini, saopštio je njegov dugogodišnji publicista. Borgnajn je umro u bolnici u Los Anđelesu gde je utorak otišao na lekarsku kontrolu, rekao je njegov portparol Hari Flin. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|