May 22, 2013, 09:04:00 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Werner Herzog  (Read 1269 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« on: December 15, 2008, 06:52:02 PM »

http://img132.imageshack.us/img132/2973/wernerherzogbruxelles01zj2.jpg
Werner Herzog

Rodjen je kao Werner Stipetic, 5. septembra 1942. u Minhenu. Ovaj kontraverzni umetnik cesto je kroz karijeru povezivan sa razlicitim ludostima, ali ce, pre svega, biti zapamcen po svojim delima: filmovima, dokumentarcima i operama.
     Ovaj autenticni Bavarac je imao prilike da zivi i na selu. Njegovi roditelji su se, da bi se oporavili od WW2, preselili na selo, u alpe, gde je on nacinio prve korake i procitao prve knjige. Sa 12 godina, porodica mu se seli ponovo u Minhen, gde zive u istom stanu kao i Klaus Kinski. Hercog istice da je jos tada znao da ce se baviti filmom i da ce Klaus Kinski glumiti u tim filmovima. Ta 12. godina njegovag zivote je bila izuzentno burna za mladog Hercoga. Kada je na casu muzickog bio pozvan da otpeva nesto pred svima, on je odbio. Toliko ga je potreslo sve sto se desilo u vezi sa tim, pa je odbijao sve do 18. godine da uopste i slusa muziku. Kasnije, kada je muzika ponovo postala deo njegovog zivota, izjavio je da bi rado dao 10 godina samo da zna da svira neki instrument. No, njegov zivot je pun ovakvih kontraverzi. I javnih dosetki i izjava. Jedna od najpoznatijih je ta da je, citajuci enciklopediju o filmu u 14. godini, iz nje naucio sve sto mu je bilo potrebno da snima filmove.To i 35mm kamera koju je ukrao iz Minhenske filmske skole.
     Studirao je na Univerzitetu u Minhenu, mada je dobio stipendiju i za Duquesne University u Pitsburgu. Napustio ga je da bi otputovao u Meksiko, gde je radio na rodeima. Pocetkom 60ih, kada se vratio u Nemacku, radio je nocnu smenu kao varioc, da bi zaradio novac za svoje prve filmove.
     Kao stvaralac, ime je stekao kao deo "German New Cinema" pokreta, u kojem ima jedno od najznacajnijih i najuticajnijih rola (pored Fasbindera, Slendofa i Vendersa). Filmovi su mu visestruko nagradjivani i nominovani, ali i kritikovani. Teme su cesto kontraverzne, kao i okolnosti u kojima ih snima i poruke koje nose.I pored ovih cinjenica, za njega vazi da je najrealisticniji od svih kolega iz novog nemackog talasa.
     Mada postoji mogo prica o njegovim strahovima i fobijama, tacna je samo jedna: plasi se kokosaka, i u svakom od njegovih filmova se nalazi po neka. Jos jedna zanimljivost je da cesto kao glumce uzima ljude sa podneblja na kojem snima svoje filmove, na taj nacin ostvarajuci autenticnost onoga sto snima, postizuci atmosferu u kojoj se dogadjaji odvijaju.
     Za kraj sam ostavio cuvenu anegdotu o cipeli. Kada je njegov prijatelj, Erol Moris, zapeo na svom projektu o grobljima kucnih ljubimaca, javno je izjavio da ce pojesti svoju cipelu, ako ovaj dovrsi svoj film. Kada je film konacno zavrsen 1978, sam Hercog je organizovao javno jedenje svoje cipele. Po njegovim recima, razlog za to je ne samo da bi drzao do svoje reci, nego i da bi inspirisao svakog sledeceg autora koji "zapne" snimajuci svoj projekat da ga ipak dovrsi do kraja.
     Filmografija:
http://www.imdb.com/name/nm0001348/
Helmunt
Član
**

« Reply #1 on: February 02, 2009, 10:53:43 AM »

Ja sam gledao samo Kaspara Hausera i odusevio se! Dirljiv i inteligentan film. Interesantno je i to da je radjen po istinitom dogadjaju. Vizuelni ugodjaj je sa svaki     

wolfvaga
Moderator

« Reply #2 on: February 02, 2009, 03:33:38 PM »

Njegovi filmovi su vrlo, vrlo hermeticni... Kao da se desavaju sami od sebe i sami za sebe (tj. kao da su morali da budu "oslobodjeni" i snimljeni)... Uglavnom su zato teski za gledanje, ali kad covek sedne i o njima razmisli... Primera radi, postoje filmovi koji su vam dok ih gledate super, ali kad prodje neko vreme i odstoje, oni jednostavno uvenu... S druge strane, postoje filmovi koje jedva odgledate do kraja, mucni su vam i odbojni na prvi utisak. Ali kad malo odstoje, i kad na njih pomislite, odjednom otkrijete neku prisnost sa njima... Licno, smatram da su Hercogovi filmovi upravo ovakvi... Jednostavno, on je autor sa stavom. Sa velikim S... Malo je takvih (i u istoriji filma)...
« Last Edit: February 02, 2009, 03:35:42 PM by wolfvaga » Logged
Helmunt
Član
**

« Reply #3 on: February 02, 2009, 04:20:22 PM »

Ma da bre, ovo je film bas da sednes i dobro razmislis, ne samo o njemu nego i o zivotu. Filosofski film nema sta. Fenomenalno odradjen.. odusevljen sam fotografijom. Recimo Bergman radi odlicne filmove za bildovanje mozga, ali mi ne lezi vizuelno. jbg
wolfvaga
Moderator

« Reply #4 on: February 02, 2009, 07:11:25 PM »

Nikako da se ponovo vratim na Bergmana, stalno sebe potsecam da ne bi bilo lose ponovo nesto njegovo odgledati, ali nikako da se bacim na to :D... NI ja ne volim sve Bergmanove filmove... Persona je recimo prehermeticna, film samo za svog autora, i vizuelno izuzetno neurotican... No, Sedmi pecat, a pogotovu Divlje jagode uopste nisu losi... Ako ti se dopadaju umetnicki (vizuelno upecatljivi filmovi), mozda nije lose da malo pogledas neki italijanski ili francuski film... Oni bas umeju da budu takvi...
Helmunt
Član
**

« Reply #5 on: February 02, 2009, 07:15:01 PM »

Pa ne znam bas.. trenutno sam se setio samo dvojce Tarkovsky i Kubrick.   

Ma Bergman je odlican ponavljam, ali samo za bildovanje mozdanih vijuga, bar meni. 
wolfvaga
Moderator

« Reply #6 on: February 02, 2009, 07:20:31 PM »

Dobar izbor... Obojcu izuzetno cenim zbog vizuelnog... Nego, da ne pisem o njima ovde, kad budes imao vremena, otvori teme, pa da se malo bacimo na pricu :D :drink...
zevsonja
Moderator

« Reply #7 on: January 08, 2010, 06:55:29 PM »

evo sta kaze o nasoj zemlji:
Често се носим мишљу да дођем у Београд са неколико својих филмова. Потпуно незванично, без позива неке институције. Та помисао да дођем у Београд, баш овако, долази отуда што имам осећај да је Европа третирала Србију на погрешан начин. Ви припадате нама, а ми припадамо вама. То је, једноставно, тако и то је разлог што ћу се тамо појавити једног дана.

Многи љубитељи Ваших филмова прижељкују да тај дан буде што пре.

Ми треба тамо да дођемо као гости и ставимо вам до знања да вас видимо, да вас чујемо, да знамо за ваше присуство и да ви треба да будете део онога што конституише Запад. То треба да буде тако. И све ово нема никакве везе што су моји корени из Хрватске или што сте ви из Србије. Кога је брига за то! Ви припадате нама. Европи.
 preuzeto sa sajta "politika.rs"

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
vinston
Admin

« Reply #8 on: September 06, 2012, 02:51:21 PM »

http://www.filmske-radosti.com/novo/sites/default/files/images/Verner%20Hercog.jpg
Werner Herzog

Nemački filmski reditelj Verner Hercog u svojim filmovima prikazuje ljude u ekstremnim situacijama, a čovek i priroda imaju ravnopravne uloge. On kamerom otkriva nove svetove. Rođen je
pre 70 godina.

Malo ko je očekivao da će od svih nemačkih reditelja baš Verner Hercog napraviti karijeru u Holivudu. Sa izuzetkom Rolanda Emeriha i Volfganga Petersena, koji su uglavnom komercijalno orijentisani i koji su tek u američkoj „fabrici snova“ ostvarili pravu karijeru, Hercog je jedini od uglednih i cenjenih nemačkih reditelja koji je u Holivud došao kao poznato ime i kojem su otvorena sva vrata. Hercog danas bez problema može da za svoje filmove angažuje glumce poput Eve Mendes, Nikolasa Kejdža, Viljema Defoa ili Kristijana Bejla. A činjenica da on uspeva da pokrene filmske projekte vredne milione bez da se pritom potčini tradicionalnom i krutom studijskom sistemu američke filmske industrije, spada u velike misterije međunarodnog filma.

Hercog je rođen 5. septembra 1942. u Minhenu i odrastao je u bavarskoj provinciji, uz Vima Vendersa i Rajnera Vernera Fasbindera najpoznatiji je predstavnik tzv. novog nemačkog filma. Šezdesetih godina prošlog veka su tada mladi autori pokrenuli pravu revoluciju u nemačkom filmu, razbijane su okoštale i neproduktivne kako estetske tako i organizacione strukture. Hercog je, međutim, već tada bio individualista i nije pripadao ni jednoj grupi. On je bio manje teoretičar od drugih, a osim toga i nije bio čovek bioskopa – on i danas tvrdi da su na njegov rad više uticali događaji iz detinjstva nego film kao oblik umetnosti. Jedno od tih ranih i jakih iskustava je i bombardovanje gradića Rosenhajma u kojem je krajem Drugog svetskog rata živela njegova porodica. Hercog se još živo seća slika kuća koje gore i koje se ruše od eksplozija. To da postoji tako nešto kao što su bioskop i film, on je saznao mnogo kasnije, kao mladić.

[urlhttp://www.filmske-radosti.com/novo/%C4%8Clanci/Hercogov-bioskop-do-poslednjeg-daha]Opsirnije[/url]

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija