Omnibus „Jednaki”

Izvor: Filmske radosti
Autor: Marko Kostić
14/10/2013 - 11:30

Omnibus „Jednaki je igrani projekat koji se bavi pitanjem dečijih prava na teritoriji jugoistočne Evrope. Kroz osam celina koje ukazuju na probleme maloletnih ljudi sa Balkana, ovaj scenario analizira ugrožene margine ljudskog društva, koje, svaka na svoj način, predstavljaju našu svakodnevicu. Prateći dečije sudbine u bekstvu od porodice, kao i one koji žele da se u porodicu vrate, kroz priče o deci sa posebnim potrebama, preko dece iz manjinskih etničkih grupa, do one koja sazrevaju u konfliktnoj društvenoj sredini, ovaj humanitarni film, tumačeći velike probleme malih ljudi, reflektuje onu stranu Balkana koja nam se najčešće čini nevidljivom.

Ovo je projekat u kojem su svi učesnici radili bez honorora, ali ne silom ekonomskih prilika, već iz plemenitih pobuda, kreativno reagujući na problem u kojem se umetnici danas nalaze. U kinematografiji u kojoj su mnogi profesionalci uslovljeni da rade besplatno, ovaj projekat pronalazi moralnu i kreativnu svrhu besplatnog rada, onog koji nije posledica nužnosti, već autorske odgovornosti. Scenario Milice Piletić se i bavi porukom solidarnosti i tolerancije, koja svakog društveno svesnog čoveka može pretvoriti u moralnog stvaraoca.

Poput umetnika u doba krize, glavni likovi ovog filma, shvataju sebe i druge kao viškove ekonomskog i političkog sistema. Iz tog razloga projekat „Jednaki” predstavlja savršen primer angažovanog filma, onog u kojem su lični i produkcioni problemi, izjednačeni u kontekstu filmske dramaturgije. U situaciji kada evropski filmski sistem traži produkcioni smisao i alternativu komercijalnom bioskopskom tržištu, humani projekti kao što je ovaj pružaju najbolji primer filma sa velikim festivalskim potencijalom. U njemu se ogleda stvarni značaj svake neprofitne umetnosti, a to je da nas podseti na postojanje neprofitnih ljudi, koje kao da smo zaboravili, iako se nalaze svuda oko nas.

Pošto se i sam bavim dečijim filmom, već mogu da prepoznam utisak koji će ova tema ostaviti na festivalsku publiku i tako omogućiti nagradni povratni efekat svim pravnim i fizičkim licima koji su pomogli ovaj projekat. Sa filmom koji tretira pitanje socijalne odgovornosti i koji testira našu svest prilikom davanja a ne samo traženja pomoći, svako ko je ovaj film podržao, već je nagrađen.
 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.