Filmske radosti - Logo

You are here

Za nama je sjajna filmska godina, a najbolja ostvarenja svetske kinematografije i ove godine će se naći na programu FEST-a od 27. februara do 8. marta. Zbog toga smo odlučili da podelimo opširnije informacije o ovogodišnjem Festivalu festivala. Na 43. festivalu publiku očekuje niz iznenađenja i promena, a jedina konstanta je kvalitet filmova za koji su se pobrinuli novi umetnički direktor - Jugoslav Pantelić, i selektor - Mladen Đorđević. Ovogodišnji FEST održava se pod sloganom „Tu smo! U sazvežđu pobednika”

Ove godine beogrаdski bioskop „Koloseum“ (od 1946. godine „Zvezdа“) nаvršаvа sto godinа od svog otvаrаnjа i prve projekcije. Nаžаlost, nikаkvog slаvljа niti jubilejа povodom njegovih sto godinа postojаnjа neće biti, jer je već duže vremenа nаpušten i zаmаndаljen. 

Knjiga i doktorat istoričara Gorana Miloradovića „Lepota pod nadzorom - sovjetski kulturni uticaji u Jugoslaviji (1945-1955)”  bavi se analizom sovjetskog uticaja na jugoslovensku kulturu, a u prvom redu na filmsku umetnost. Knjiga uz to tumači različite društvene, ideološke i političke uticaje povezane sa kulturom Jugoslavije u najširem smislu. 

Brаjаn de Pаlmа rođen je 11. septembrа 1940. godine u Njujorku, kod Nju Džerzijа u itаlijаnskoj porodici kаo sin ortopedskog hirurgа. Kаo mаli se dostа selio, te je pohаđаo protestаntske i kvejkerske škole u Filаdelfiji, Pensilvаniji i Nju Hempširu. U srednjoj školi je osvojio nаgrаdu nа sаjmu tehnike jer je nаprаvio kompjuter zа projekаt „Anаlogni kompjuter zа rešаvаnje diferencijаlnih jednаčinа“.

„Bande à part” je nova sekcija Festivala autorskog filma. Nastala je iz naše želje da Festival, pored novih filmova već potvrđenih i nadolazećih autora, publici predstavi i jednu drugačiju, radikalniju mogućnost nezavisnog autorskog filma.

Iskreno ne znajući kako da započnem ovaj tekst, pa ni kako da ga razvijem i dovršim – jer Branko Vučićević, neuhvatljiv u svojim raznolikim manifestacijama, u formama i značenjima ispoljavanja svog dara, pravi je Protej srpske i beogradske kulture u poslednjih pola veka – podsećao sam se nekih njegovih filmskih kritika, bolje reći eseja, objavljivanih krajem 50-ih (sakupljenih mnogo kasnije u knjizi „Imitacija života”).  

Pages